Zoet-pittige Malse sticky Spareribs van de barbecue

Heb jij altijd al je eigen spareribs van de barbecue willen maken? In dit recept lees je hoe je de lekkerste spareribs bereidt. Je hebt gegarandeerd super malse spareribs die lekker sticky zijn. Wij houden ervan als het botje er helemaal schoon uit komt, maar je dit er net niet helemaal gemakkelijk uit kunt trekken en dus nog een beetje bite hebt.

Eigenlijk begint je spareribs avontuur al een week voordat je ze gaat opeten. Bij de slager kun je namelijk spareribs kopen, maar dit zijn smalle lenderibben of baby-back ribs zoals ze zo mooi genoemd worden. Om een lekker mals resultaat te bereiken, moet je buikspareribs bestellen bij de slager. Deze spareribs zijn wat breder en dikker bevleesd. Vraag de slager ook direct of hij het vlies aan de onderkant wil verwijderen, dat scheelt je weer wat werk.

Nu je je spareribs hebt besteld mag je ze een dag voordat je gaat barbecuen ophalen en zorg je dat je alle ingrediënten in huis hebt:

Benodigdheden voor 4 personen:

 • 2 kilogram buikspareribs
 • 100 gram Grandiosa barbecuerub varken
 • 250 ml srirachasaus
 • 250 ml chilisaus
 • 200 ml barbecuesaus (onze favoriet: Sweet Baby Ray’s Honey Chipotle)
 • 200 ml appelsap
 • 100 ml appelcider
 • 4 eetlepels appelstroop
 • 4 eetlepels vloeibare honing
 • 8 eetlepels suiker
 • 2 handjes rookhout snippers of 2 chunks. Het liefst kersen, appel of beuken

Voorbereiden van de spareribs – de avond vooraf

De avond voordat je gaat barbecuen mag je, mocht de slager dit nog niet gedaan hebben, het vlies aan de onderkant verwijderen. Steek een kruiskopschroevendraaier onder het vlies, maak het wat los en trek het vlies weg. Smeer vervolgens de spareribs in met 50ml srirachasaus en 50ml chilisaus. Dek de spareribs af en zet ze in de koelkast, zodat de saus alvast lekker in kan trekken.

BBQ rub spareribs

Pak de spareribs uit de koelkast en strooi de Grandiosa barbecuerub voor varkensvlees over de spareribs heen aan zowel de onder als bovenzijde.

Grandiosa-BBQ-rub-Pig-wit

De barbecue voorbereiden

Bereid de barbecue voor op indirect verwarmen. Bij een kolenbarbecue zorg je dat de kolen aan één kant van de barbecue liggen, bij een gasbarbecue verhit je slechts één kant van de barbecue. Zorg dat de barbecue een constante temperatuur heeft bereikt van tussen de 110 en 130 graden Celsius.

Spareribs indirect grillen

Rookhoutsnippers mogen ongeveer 10 minuutjes worden geweekt in water voordat de barbecue op temperatuur is en het vlees erop gaat. Chunks hoeven niet geweekt te worden. Zodra de barbecue op temperatuur is mogen de spareribs met de holle kant naar beneden op de indirecte zijde van de barbecue geplaatst worden. De rookhoutsnippers of chunks mogen direct op de kolen of bij een gasbarbecue eventueel toegevoegd worden via een smokerbox.

De spareribs mogen in totaal zo’n 2 uur en 3 kwartier op de barbecue blijven liggen.

In de tussentijd kun je 100 ml appelsap en 100 ml appelcider in een plantenspuit doen. Dit mag iedere 3 kwartier over de spareribs gespoten worden.

Na 2 uur en 3 kwartier mogen de spareribs van de barbecue. 10 minuten hiervoor leg je voor iedere rib een stuk aluminiumfolie klaar. Hierop verdeel je de margarine, stroop, overgebleven srirachasaus, chilisaus en suiker. Leg hierop een sparerib met de bolle kant naar beneden. Vouw de aluminiumfolie aan 3 kanten dicht en verdeel de overgebleven appelsap door het gat over de ribben. Vouw vervolgens ook dit gat dicht, zodat de spareribs helemaal zijn ingepakt.

Leg de pakketten vervolgens terug op de barbecue. Ze mogen nu nog zo’n 2 uur op dezelfde temperatuur blijven garen.

Na twee uur mogen de spareribs uit de aluminumfolie gehaald worden. Leg ze vervolgens met de botzijde naar beneden terug op de barbecue en smeer de spareribs flink in met barbecuesaus. Sluit het deksel en laat nog zo’n 5 tot 10 minuten liggen.

Je spareribs zijn nu helemaal klaar. Serveer met lekker nog wat extra barbecuesaus. Versgemaakte frietjes en gegrilde groenten of een gegrilde maïskolf maken je gerecht helemaal af.