Pulled pork BBQ style

Wil jij de lekkerste pulled pork maken? Stop dan hier, want met dit recept maak je gegarandeerd de lekkerste pulled pork die je ooit geproefd hebt.

Pulled pork is een gerecht wat low en slow gegaard wordt. Neem daarom de tijd om de pulled pork te bereiden. Schrik niet, want je bent echt niet constant bezig, maar zorg niet dat het 2 uur ‘s middags is als je dit recept leest en het vandaag nog wilt maken. Hoe lang je in totaal bezig bent met de bereiding, hangt af van de grootte van het vlees wat je bereid. In dit recept gaan we uit van 3 kg. Dat is veel, maar het is zonde om een gerecht als pulled pork voor 4 personen te maken. Je kunt het namelijk prima invriezen en op een later moment nog eens eten.

Pulled pork wordt gemaakt van de procureur van het varken. De procureur bevindt zich in de nek direct achter de kop. Dit is een mals, goed doorregen, stuk vlees met genoeg vet om een heerlijke smaaksensatie te creëren. Nog niet overtuigd? Met de BBQ rub voor varken van Grandiosa maak jij sowieso de lekkerste pulled pork die je ooit gehad hebt.

Benodigdheden:

 • 3,5 kilogram procureur
 • 50 gram Grandiosa barbecuerub varken
 • 100 ml appelcider
 • 100 ml appelazijn
 • hamburgerbroodjes
 • barbecuesaus
 • North Carolina Coleslaw (zie recept onderaan de pagina)

Voorbereiden en rubben van de procureur

Snijd de dikste stukken vet weg. Deze zullen namelijk geen rub opnemen en alleen maar wegsmelten tijdens het garen. Om meer smaak te creëren, dienen ze daarom weggesneden te worden.

Dep vervolgens het vlees droog met wat keukenpapier en bestrooi het met de Grandiosa BBQ rub varken. Zorg dat alle delen van het vlees goed bedekt zijn. Pak de procureur vervolgens in met vershoudfolie en laat de rub in de koelkast een nachtje intrekken.

Grandiosa-BBQ-rub-Pig-wit

Zorg dat je de volgende dag rond 09:00 uur begint, zodat je zeker rond etenstijd klaar bent.

Haal het vlees uit de koelkast en laat het een uurtje op kamertemperatuur komen.

De barbecue voorbereiden

Het vlees wordt indirect gegaard. Dit betekent dat het niet boven de kolen komt te liggen. Dit zal lastig zijn bij zo’n groot stuk vlees, maar hiervoor is een trucje bedacht, namelijk de snake-methode. Leg in een cirkel 3 kwart van de barbecue rond met kolen (het liefste kokosbriketten. Deze branden het langste en zijn duurzaam). Leg een dubbele rij en een dubbele stapel kolen neer, zodat op deze manier altijd 4 kolen branden. Deze 4 kolen steken de volgende kolen aan en zo gaat de hitte in je barbecue als een slang rond. Bereid een kolenstarter voor met ongeveer 8 kolen en steek hier de eerste kolen mee aan.

Verhit de barbecue totdat deze een constante temperatuur van ongeveer 110 graden Celsius heeft bereikt. Blijf gedurende het gehele proces de temperatuur goed in de gaten houden en probeer grote schommelingen te voorkomen door te spelen met de luchtschuifjes.

Voeg een handje rookhoutsnippers (geweekt in water) of 2 rookhout chunks toe aan de eerste kolen. Bij pulled pork is appelhout, beuken of kersenhout lekker. Gebruik bij voorkeur geen eikenhout, want dit is wat te sterk voor het gerecht. Zorg overigens altijd dat de luchtschuifjes van de barbecue altijd voor een deel open staan, zodat de rook weg kan. Doe je dit niet, wordt het vlees zuur door de rook die niet weg kan en in het vlees trekt.

Is de barbecue op temperatuur, dan mag het vlees in het midden van de barbecue op het rooster worden geplaatst. Steek bij voorkeur minimaal 2 kerntemperatuurmeters in het vlees zodat de temperatuur in de gaten gehouden kan worden.

Pulled pork low en slow garen

Nu de procureur op de barbecue ligt kun je 100 ml appelcider en 100 ml appelazijn mixen en in een plantenspuit doen. Het is namelijk belangrijk dat het vlees niet uitdroogt en hiermee kan het nat gehouden worden. Als de pulled pork twee uur op de barbecue heeft gelegen, mag de deksel voor de eerste keer open om de pulled pork te sprayen met het appelmengsel. Dit mag iedere 3 kwartier herhaald worden. Stel voor de zekerheid een timer in.

Heeft het vlees een kerntemperatuur bereikt van 70 graden Celsius? Smeer het dan in met de barbecuesaus. Laat het vlees nu nog een uur doorgaren, smeer het nogmaals in met barbecuesaus en pak het vervolgens strak in met aluminiumfolie. Het vlees moet nu doorgaren tot het een temperatuur heeft bereikt tussen de 88 en 94 graden Celsius. Het vlees is klaar wanneer het zacht en mals is. Hoe je hierachter komt is door een satéprikker in het vlees te steken (door de folie heen) en wanneer deze er schoon uitkomt is het vlees klaar.

De procureur is klaar en nu?

Haal de procureur ingepakt en wel van de barbecue en leg deze in een grote schaal. Pak het vlees uit en vang alle sappen op. Pak het vlees vervolgens weer in met aluminiumfolie en laat het een uur rusten. Het rusten is nodig zodat de sappen in het vlees beter verdeeld worden en tevens omdat het nog te warm is om te pullen.

Het pullen van de pork

Nadat het vlees gerust heeft, trek je handschoenen aan of gebruik je twee vorken om het vlees te pullen. Je zult merken dat het vlees eenvoudig uit elkaar valt. Kom je grotere stukken vet tegen, gooi dit dan weg.

Pulled pork serveren

Als het vlees is gepulled kun je het serveren op een hamburgerbroodje met coleslaw en eventueel wat gegrilde groenten of een maïskolf. Voor je presentatie en voor de smaak is het lekker om ook nog wat van de barbecuesaus over het vlees te doen en het dekseltje van het broodje schuin over het vlees te leggen, zodat je gasten goed zien hoe het er uitziet.

North Carolina Coleslaw

Wat je het beste op een broodje pulled pork kunt eten is North Carolina Coleslaw. De zoet/zure smaken passen perfect bij de pulled pork.

Benodigdheden:

 • 1 witte kool
 • 100 ml appelcider
 • 100 ml appelazijn
 • 3 eetlepels ketchup
 • 2 theelepels bruine basterd suiker
 • 2 theelepels zout
 • 1 theelepel tabasco
 • 1 theelepel zwarte peper
 • 1 theelepel chilipoeder

Verwijder eventueel vieze bladeren van de witte kool en snijd deze door de stronk door de helft. Snijd mooie kleine reepjes van de kool. Snijd tot aan de stronk en verwijder deze, deze gebruiken we niet. Mix de overige ingrediënten door elkaar tot het één geheel is zonder dat hierin nog kruiden te zien zijn en mix de witte kool hierdoor. Zelf doe ik er altijd nog wat wortelsnippers doorheen voor de kleur.