Pulled chicken BBQ style

Ben jij van plan om pulled chicken te maken? Wist je dat dit helemaal niet zo moeilijk is en relatief weinig tijd kost? Naar onze mening zijn pulled barbecue gerechten de lekkerste die er zijn. Neem bijvoorbeeld pulled pork of pulled beef. Naast deze twee gerechten heb je ook pulled chicken wat veel minder tijd in beslag neemt en net zo lekker is, helemaal met de bbq rub voor kip van Grandiosa.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 4 kippenpoten zonder vel
  • 50 gram Grandiosa barbecuerub kip
  • 450 ml appelcider
  • 100 gram ketchup
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 4 hamburgerbroodjes

Voorbereiden van de barbecuesaus

Mix de appelcider, ketchup en appelazijn en kook dit in een middelgrote pan in tot het gereduceerd is tot ongeveer 150/175 ml. Laat vervolgens de saus nog zachtjes 10 minuten pruttelen op laag vuur.

De kippenpoten voorbereiden

Koop de kippenpoten zonder vel. Je kunt ze ook met vel kopen, maar dan dien je dit er even vanaf te halen. Dit is vrij simpel, aangezien je er vaak aan de onderkant makkelijk onder kunt je vinger en vervolgens in één keer het hele vel vanaf kan trekken.

Nadat de kippenbouten ontvelt zijn kun je ze rubben met de Grandiosa barbecuekruiden voor kip. Kruid de poten aan de boven- en onderkant en zorg dat je geen plekjes vergeet.

Pulled chicken bereiden

Om pulled chicken te maken dient de barbecue ingericht te worden voor indirect grillen. Dit betekent dat bij een kolenbarbecue de kolen aan de ene kant van de barbecue komen te liggen en bij een gasbarbecue slechtst één kant van de barbecue aangestookt dient te worden. Plaats aan de kant die niet verhit wordt een lekbakje met water om eventuele sappen uit de kippenpoten op te vangen, zodat niet heel je barbecue vies wordt.

Stook de barbecue op tot ongeveer 180 graden celcius, probeer hem op deze temperatuur te houden en probeer de barbecue zoveel mogelijk dicht te laten.

Zodra de barbecue op temperatuur is, mogen de kippenpoten erop. De kerntemperatuur dient tussen de 70 en 75 graden Celsius te zijn. Je kunt de kerntemperatuur het beste meten met een kerntemperatuurmeter. Heb je geen kerntemperatuurmeter dan kun je er vanuit gaan dat de kip klaar is als er een helder vocht uitkomt en het vlees bij het bot niet langer roze is. Probeer ook nu weer tijdens dat de kip gaart de deksel van de barbecue zoveel mogelijk dicht te laten.

Mocht de temperatuur van de barbecue dalen, dan kun je spelen met de luchtdoorlaatschuifjes. Zet bij een daling de schuifjes wat verder open en bij een stijging wat verder dicht.

Pullen van de kip

Haal de kip van de barbecue en laat deze zo’n 5 tot 10 minuten rusten. Na deze 5 tot 10 minuten kan de kip gepulled worden.

Gebruik twee vorken of je vingers om de kip uit elkaar te trekken. Let op, want de kip is is heet. Gebruik daarom altijd handschoenen als je je vingers gebruikt. Je zult merken dat het pullen vrij eenvoudig gaat en je mooie draadjesachtige stukjes kip overhoudt. Als alle kip gepulled is, kun je deze toevoegen aan de pan met saus en deze door de saus heen roeren.

Serveren van pulled chicken

Laat de kip even in de saus liggen en grill ondertussen de hamburgerbroodjes direct boven de kolen totdat ze aan de binnenkant een mooi grillrandje hebben. Haal de broodjes van de barbecue en verdeel de kip over de broodjes. Mocht er wat saus achterblijven in de pan, dan kun je hiermee de kip garneren. Leg de deksel van het broodje half over de kip heen, zodat je gasten zien hoe fantastisch het resultaat is.

De pulled chicken is heerlijk in de zomer met wat coleslaw en groene asperges.

pulled chicken bbq met Grandiosa bbq rub