Beer can chicken – BBQ klassieker bij uitstek

Beer can chicken is één van de spectaculairste barbecuegerechten als je het ons vraagt. Wat is er nu mannelijker dan een hele kip te bereiden dat staat op een blik bier? En wist je dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is en niet te lang duurt? Nog meer reden om er nu mee te starten.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1 hele kip
  • 100 gram Grandiosa barbecuerub kip
  • 4 klontjes boter
  • 1 handje rookhoutsnippers (fruit of nootdragende boom)

De kip voorbereiden

Voordat je start met barbecuen dien je de kip nog even voor te bereiden. Snij het nekvel en het kontvel weg, aangezien dit loshangt en daardoor alleen maar zal verbranden. Zet de kraan vervolgens open en hou de kip hieronder. Ga er met je hand in en verwijder eventueel achtergebleven kleine stukjes ingewanden.

Het rubben van de kip

Om de smaken zo lekker mogelijk in het vlees te laten trekken, gaan we de kip onder het vel rubben. Vaak kun je met je vinger onder het vel bij de bout of daar waar je het nek- of kontvel hebt weggesneden. Trek het vel vervolgens op alle plekken voorzichtig los door er volledig met je hand onder te gaan. Neem vervolgens de bbq rub voor kip van Grandiosa en zorg dat de kip onder het vel flink gekruid wordt. Rub de kip vervolgens ook aan de binnenkant zodat deze aan alle kanten helemaal bedekt is met rub. Heb je de kip helemaal gerubt, plaats dan nog 4 klontjes boter onder het vel ter hoogte van de bouten en de filets op de borstzijde. Hierdoor zal de kip straks lekker mals zijn.

De barbecue voorbereiden

Bereid vervolgens de barbecue voor op indirect grillen. Zorg voor een kolenbed aan 1 kant van de barbecue en plaats aan de andere kant een aluminium lekbak met een laagje water. Er zal namelijk flink wat vocht uit de kip komen en je wil niet dat de hele barbecue vies wordt. Zorg voor een constante keteltemperatuur van 175 graden Celsius.

Week ondertussen de rookhoutsnippers. Wij gebruiken voor kip altijd rookhout van fruitbomen of nootdragende bomen. Dit is wat milder, wat goed past bij kip. Kersenhout doet het altijd goed bij kip.

Het bereiden van de beer can chicken

Is de barbecue op temperatuur dan mag het rookhout op de kolen en de kip op de barbecue. Plaats een 33 cl blik bier in het onderste gat van de kip en zet deze op de barbecue. Plaats een aluminium prop aluminiumfolie in het bovenste gat, zodat de dampingen van het vocht zich lekker verspreiden in de kip en deze niet aan de bovenkant weg kunnen. Hierdoor wordt de kip extra mals.

Wanneer is de beer can chicken gaar?

Zorg voor een kerntemperatuur van 75 graden Celsius. Het beste gebruik je een kernthermometer met 2 probes. Aangezien er veel bot aan de kip zit, kan het wel eens voorkomen dat je een thermometer dicht bij een bot plaatst, waardoor de waarde die aangegeven wordt niet helemaal klopt. Daarom plaatsen wij altijd 2 probes, 1 in een filet en 1 in een dij, zodat we zeker weten dat we de juiste kerntemperatuur bereiken. Je wil namelijk geen kip eten die niet compleet gegaard is. De kerntemperatuur van 75 graden is meestal na ongeveer anderhalf uur wel bereikt.

Haal de kip, door 2 vorken onder de oksels te zetten, van de barbecue en zet deze op een bord. Als het vocht wat eruit komt helder is, weet je zeker dat de kip gaar is. Is het vocht niet helder, dan is hij nog niet klaar en mag hij nog even terug op de barbecue.

Is de kip klaar, wacht dan niet langer. Het is alleen al een genot om de gegaarde kip te zien en te ruiken. De smaak is nog veel beter, dus aanvallen!