Reebout

Weet je waar ik nou echt zo dol op ben? Het wildseizoen. Altijd als het herfst begint te worden begint het water al in mijn mond te lopen. De stoofpotjes, de mooie stukken wild met een bijzondere smaak, stoofpeertjes en noem maar op, heerlijk is het. Wij halen ons wild direct bij de jager die het wild veelal schiet in Duitsland. Hierdoor zijn we verzekerd van eerlijk vlees en weten we dat we topkwaliteit hebben en doordat er geen tussenhandel is, ook nog eens voor een mooie prijs.

De reebout is een mooi stuk vlees wat je op verschillende manieren kunt bereiden. De bout is iets vetter dan de rug, waardoor het vol zit met smaak. Je hoeft niet bang te zijn dat het te vet is. Uiteindelijk krijg je met dit recept een geweldig botermals resultaat. Doordat het een machtig stuk vlees is met een mooi bot erin, is het ook perfect om met Kerst op tafel te zetten. Het enige probleem is, je zult nooit meer iets lekkerders maken met Kerst.

Benodigdheden:

Voor 6 personen heb je het volgende nodig:

1 reebout van 1,5kg
1,5 eetlepel Grandiosa BBQ beef rub
Verse takjes tijm
Verse takjes rozemarijn
2 teentjes knoflook
2 rookhout chunks (eiken of van wijn of portvaten)
Bietenblaadjes (ter garnering, geen must)

De reebout kruiden

Doordat dit vlees van zichzelf een hele mooie subtiele smaak heeft, heeft het qua kruiden eigenlijk niet heel veel nodig.

Voordat je begint controleer je de reebout op vliesjes. Kruiden trekken minder goed in het vlees als er vliesjes aanzitten. Verwijder ze daarom zoveel mogelijk met een mesje. Om de kruiden nog beter in te laten trekken, maak je vervolgens inkepingen in het vlees.

Hak vervolgens de knoflook, rozemarijn en verse tijm fijn en stop deze in de inkepingen. Hou nog een beetje over om het vlees in te smeren. Smeer de bout in met knoflook, tijm, rozemarijn en 1,5 eetlepel Grandiosa BBQ rub voor rund. Laat de kruiden een uurtje of 2 à 3 intrekken en hou het vlees buiten de koelkast, zodat het alvast op kamertemperatuur kan komen.

Grandiosa-BBQ-rub-Beef

De reebout aanbraden

Om een mooie korst te krijgen, braad je de reebout aan. Vet een ovenschaal of braadslede in en verwarm de oven voor op 240 graden Celsius. Braad de reebout zo’n 5 à 10 minuten aan in de oven.

De reebout indirect bereiden

Bereid een barbecue voor op indirect grillen en zorg voor een BBQ temperatuur van 80 Celsius. Als deze temperatuur is bereid leg je de rookhout chunks in de kolen en de reebout indirect op het rooster. De reebout mag nu op de barbecue. Omdat deze net uit de oven komt, kan de kerntemperatuur wat schommelen. Stop daarom nog geen kerntemperatuurmeter in de reebout. Wacht hier een uur of anderhalf mee. Daarna stop je de kerntemperatuurmeter in de reebout en wacht je totdat deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 55 graden Celsius. Dit zal ongeveer 2 uur duren. Met deze kerntemperatuur krijg je een mooie malse reebout die ook nog eens mooi rosè is.

De reebout serveren

Als de kerntemperatuur van 55 graden Celsius is bereikt, haal je de reebout van de barbecue. Laat de bout ongeveer 10 minuten rusten onder een stukje aluminiumfolie. Zorg dat het vlees niet luchtdicht is afgesloten, we willen niet dat het doorkookt. Zorg dat je vooraf een bord of ovenschaal hebt verwarmd, zodat de reebout niet te hard afkoelt.

Na 10 minuten kun je de bout serveren. Je gasten zullen inmiddels wel aan het watertanden zijn, maar moeten toch nog even wachten. Leg de bout op een mooie plank en garneer deze met de bietenblaadjes. Zet het machtige stuk vlees op tafel en zorg dat jij degene bent die het aansnijdt, want hee, het is jouw stuk vlees.

Dit vlees is perfect te combineren met bijvoorbeeld een stoofpeertje, groene asperges of pompoen.

Eet smakelijk!