Pulled beef in BBQ rodewijn saus

Als je aan ons vraagt wat ons favoriete gerecht is, dan zeggen wij volmondig: pulled beef. Het is lekker, je kunt het zo chic maken als je wil, van op een broodje tot als hoofdgerecht tijdens Kerst, en het is helemaal niet zo moeilijk om te maken.

Pulled beef vlees

In veel recepten lees je vaak dat je een rundernek, of chuck roast, nodig hebt. Dit is een vrij prijzig stuk vlees als je het ons vraagt. Aangezien aan het einde van dit recept de pulled beef heerlijk sappig zal zijn, heb je naar onze mening niet zo’n stuk duur vlees nodig. Wij raden daarom aan om gewoon soepvlees zonder been te gebruiken. Let er echter wel op dat je bij je slager 1 stuk vraagt, zodat je niet allemaal losse delen krijgt.

Benodigdheden:

Voor 6 personen heb je het volgende nodig:

2 kg soepvlees zonder been
100 gram Grandiosa BBQ beef rub
200 ml barbecuesaus
500 ml runderfond
1 eetlepel vloeibare boter
2 theelepels koffie
1 theelepel cacao
Grote ovenschaal
Aluminium grillfolie
Kernthermometer
Eiken rookhout (1 handje snippers of 2 chunks)

De voorbereiding van de pulled beef

Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Neem de Grandiosa BBQ rub voor rund en rub het vlees royaal. Het vlees mag flink wat kruiden hebben.

Grandiosa-BBQ-rub-Beef

Bereid ondertussen de barbecue voor op indirect grillen. Het wordt een lange sessie, dus wij adviseren om kokos briketten te gebruiken. Deze gaan langer mee dan gewone briketten en zijn ook nog eens duurzaam omdat hier geen bomen voor worden gekapt.

Pulled beef indirect garen

Als de barbecue een stabiele temperatuur heeft bereikt van 130 graden Celsius, mag het vlees aan de indirecte zijde erop en mogen de eiken rookchunks of geweekte snippers op de kolen. Zorg dat je de kerntemperatuurmeter in het vlees hebt geplaatst en doe de deksel van de barbecue erop. Het vlees mag 2,5 uur indirect garen.

Pulled beef malser dan mals

Om de pulled beef heerlijk mals te krijgen, leg je hem na 2,5 uur in een ovenschaal. Overgiet het vlees met 100 ml runderfond en 1 eetlepel vloeibare boter. Sluit de ovenschaal af met aluminium grillfolie. Het vlees mag nu verder garen tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 96 graden Celsius. Dit zal ongeveer 3 uur duren.

Om het vlees straks nog malser te krijgen maak je een heerlijke bijpassende saus. Als het goed is, heb je nog 400 ml runderfond over. Stop dit in een pannetje en kook dit in tot er 50ml van over is. Giet ook de wijn in een pannetje en kook dit ook in totdat je ongeveer 50ml over hebt. Giet bij elkaar en voeg 200 ml van je favoriete barbecuesaus toe. Om het geheel nog wat extra smaak te geven, voeg nog 1 eetlepel Grandiosa BBQ rub rund, 2 theelepels koffie en 1 eetlepel cacao toe.

Het pullen van de beef

Heeft het vlees de gewenste kerntemperatuur bereikt dan mag het van de barbecue. Trek de aluminiumfolie een beetje open, zodat de ergste hitte kan ontsnappen en laat het vlees 10 minuten rusten zodat de sappen in het vlees zich goed kunnen verspreiden. Na 10 minuten giet je het vocht in een potje, maar gooi het niet weg. Dit is namelijk heerlijke jus die je eventueel bij het gerecht of op een later moment nog kunt gebruiken. Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar totdat je dunne reepjes hebt. Als het goed is zie je een mooie fel rode/roze rookring net onder de bark. Voeg de saus toe, meng het geheel en smullen maar!

Onze favoriete combinatie is pulled beef met gekarameliseerde witlof (witlof roerbakken in boter met basterdsuiker) en een puree van flespompoen, zoete aardappel en pastinaak.