Hasselback pompoen

Deze Hässelback flespompoen is echt heerlijk als het wat kouder begint te worden. De zoete smaak van de pompoen past werkelijk perfect bij stoofpotjes, wild (check ons recept ovor reebout) en pulled beef. Als je flespompoen zegt, zeg je wat ons betreft ook cranberry en salie. Deze twee ingrediënten passen namelijk perfect bij flespompoen en zijn heerlijk te combineren.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 2 flespompoenen
  • 1 eetlepel Grandiosa BBQ rub Pig
  • 3 tenen knoflook
  • 5 takjes verse salie
  • 4 eetlepels cranberries
  • 100 gram gezouten roomboter

De flespompoen schoonmaken

Snijd de flespompoen in de lengte doormidden. Leg deze met de schil op zijn kant en lepel de pompoenpitjes eruit. Gooi de pompoenpitjes niet weg, maar bewaar ze in een bakje. Deze gaan we straks nog frituren. Dan zijn ze heerlijk. Pak een dunschiller en verwijder de schil van de flespompoen.

De flespompoen hasselback insnijden

Hasselback snijden betekent dat je de pompoen zoveel mogelijk insnijdt, zonder hem doormidden te snijden. Pak hiervoor 2 dunne snijplanken. Leg de flespompoen tussen de snijplanken in zodat als je gaan snijden de pompoen niet stuk snijdt. Snijd nu de pompoen zo vaak mogelijk in. Hoe meer inkepingen je maakt, hoe dunner de plakjes en hoe eerder de pompoen straks gaar is.

De flespompoen voorbereiden

Verwarm de BBQ op 200 graden Celsius. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is en hak de knoflook en de salie fijn. Meng de roomboter, de knoflook en driekwart van de salie door elkaar en smeer het mengsel tussen de inkepingen van de pompoen. Dit kan wat stroef gaan, maar door de pompoen omhoog te tillen gaat hij bol hangen en heb je meer ruimte om tussen de plakjes pompoen te komen.

Doe de flespompoen in een ovenschaal of braadslede en bestrooi deze met de Grandiosa BBQ Pig rub. De rub blijft door de boter lekker plakken. Door de rub krijg je een enorm lekkere smaak aan de pompoen en een mooie crispy bovenkant.

De hasselback pompoen op de barbecue

Leg de hasselback pompoen op de barbecue en sluit het deksel. Schep iedere 20 minuten de boter die in de ovenschaal ligt over de pompoen heen. Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat de pompoen gaar is. Je ziet dat de pompoen gaar is als deze wat begint te krimpen en mooi bruin begint te worden.

Pompoenpitten frituren

De pompoenpitten gaan we “frituren”. Deze geven straks een geweldige crispy toevoeging aan het gerecht. Zet een pannetje met ruime olie op het vuur. Zodra de olie gloeiend heet is doe je pompoenpitten in de pan. Let op, als de pompoenpitten gaar zijn, zullen ze omhoog springen uit de pan. Zorg dus dat je een deksel bij de hand hebt en haal de pan van het vuur als de pitten gaar zijn.

De pompoen serveren

Haal de Flespompoen van de barbecue en leg deze op een mooie serveerplank. Giet de boter uit de schaal over de pompoen heen en garneer deze met de gefrituurde pompoenpitten, overgebleven salie en cranberries.