picanha

De beste picanha steak van de barbecue

Wil jij de aller lekkerste steak maken met die heerlijke rokerige smaak van de barbecue? Wat ons betreft is de lekkerste steak bij uitstek een picanha. Niet alleen omdat de naam zo leuk is, maar omdat het de lekkerste malse biefstuk van de barbecue is. Picanha is het driehoekig gevormde staartstuk op de achterrug van het rund. Het vlees heeft wat meer spieren en is wat stugger waardoor je een enorm malse biefstuk kunt maken. Vanwege de vetlaag op de picanha zul je een enorm lekkere smaak krijgen. Daarnaast is de picanha ook nog eens vrij eenvoudig te bereiden nog lekkerder te maken met de BBQ rub voor rund van Grandiosa. Wil jij weten hoe? Lees dan nu verder!

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1 kg picanha (bestel dit vooraf bij de slager, want niet iedere slager heeft het zomaar liggen)
  • 2 eetlepels Grandiosa barbecuerub rund
  • 2 theelepel zout

Voorbereiden van de Picanha steak

Zoals gezegd heeft de picanha een mooie vetlaag die voor een unieke smaakbeleving zorgt. Bekijk of de vetlaag overal even dik is en zo niet, snijd de dikkere stukken zo dat de vetlaag overal even dik is.

Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd de vetlaag kruislings in. Hierdoor zal het vlees niet krom trekken tijdens de verhitting.

Strooi vervolgens 3 kwartier voordat de picanha op de barbecue gaat 2 eetlepels Grandiosa BBQ rub voor rundvlees over de vleeszijde van de picanha.

Grandiosa-BBQ-rub-Beef

Over de vetlaag mag je nog 2 theelepels zout strooien. Het zout zorgt ervoor dat het vlees vocht vasthoudt. Daarnaast zorgt het zout ervoor dat het oppervlak droger wordt, waardoor je een mooie bruine smaakvolle korst kunt creëren.

Dek het vlees af op het aanrecht en laat het op kamertemperatuur komen.

De barbecue voorbereiden voor picanha steak

Richt de barbecue in tussen de 110 en 140 graden Celsius en maak een indirecte zone. Leg een aluminium lekbak in de indirecte zone want er zal flink wat vet van de steak lekken.

Uiteindelijk willen we een kerntemperatuur bereiken van zo’n 45 graden Celsius voor een medium-rare resultaat. Voor medium staat een kerntemperatuur van 48 graden Celsius. Voor verdere garing raad ik je aan het vlees terug te brengen naar de slager en iets anders te maken. Mijn advies is om 45 graden Celsius aan te houden, ook voor medium. Aangezien we de reversed sear methode hanteren, zal bij het afgrillen de steak eerder medium dan rare zijn. Daarom: kerntemperatuur van 45 graden Celsius.

De Picanha steak bereiden

Als de barbecue op temperatuur is, leg je het vlees met de vetrand naar boven op de barbecue. Het vet zal hierdoor wegvloeien en de bovenkant wordt droger. Hierdoor wordt de bovenkant met een beetje geluk lekker krokant.

Leg de draad van het vlees evenwijdig aan de spijlen. Hierdoor gaan de spieren hangen en krijg je een mooi geribbeld oppervlak.

Sluit het deksel en wacht tot de picanha een kerntemperatuur van 45 graden Celsius heeft bereikt.

Pak de picanha in met wat aluminiumfolie en laat het vlees 10 minuten rusten zodat de spieren kunnen onstpannen en het vocht beter wordt verdeeld in het vlees.

Gooi bij een kolenbarbecue nu extra kolen op de barbecue. Wees niet te behoudend en zorg dat je flink wat kolen op de barbecue gooit. Draai bij een gasbarbecue de gaskraan open. Zorg in beide gevallen dat de barbecue zo heet mogelijk wordt.

Als de barbecue heet is, mag de picanha direct boven de kolen afgegrild worden. Let op dat je picanha niet helemaal in de fik vliegt. Vlammen kun je niet voorkomen maar het zou zonde zijn als het vlees nu helemaal verbrandt. Hou de deksel dicht en verleg en draai de picanha iedere halve minuut tot minuut om te zorgen dat hij buiten de vlammen ligt. Heeft de picanha een mooie grillrand, dan is hij klaar.

Je picanha is nu helemaal klaar. Om malsheid te garanderen is het het beste als je de picanha haaks snijdt op de draad.

Tijd om de lekkerste en malste biefstuk die je ooit gemaakt hebt te proeven!