Barbacoa – Mexicaanse stoof

Wat zijn de gezelligste gerechten? Uiteraard Mexicaanse met de leuke kleuren en heerlijke smaken. En wat is er nu makkelijker en leuker om te maken dan een stoofpot? Inderdaad, niks. Daarom is dit een geweldig recept. Barbacoa betekent letterlijk barbecue maar is dus ook de benaming voor deze stoof. Traditioneel wordt dit met schapenvlees gedaan en wordt het vlees in een kuil in de grond gestoofd. Wij hebben dit gerecht gemaakt met rundvlees en niet in een kuil in de grond, maar in de kamado. Uiteindelijk heb lik je je vingers af bij een soort pulled beef met zoveel lekkere smaken dat je dit iedere week wil maken.

Barbacoa vlees

Zoals gezegd hebben wij rundvlees gebruikt. Je kunt hiervoor eigenlijk alle kanten op. Omdat wij echt draadjesvlees wilden hebben we gekozen voor sukadelappen.

Benodigdheden:

Voor 6 personen heb je het volgende nodig:

2 kg sukadelappen
50 gram Grandiosa BBQ beef rub
1 rode ui
8 tenen knoflook
3 eetlepels chipotlepepers in adobosaus (verkrijgbaar bij de supermarkt)
3 theelepels kruidnagel
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
4 laurierblaadjes
3 eetlepels citroensap
60 ml rodewijnazijn
1 liter kippenbouillon
Gietijzeren pan
Blender

Het voorbereiden van de Barbacoa

Bereid een barbecue voor op indirect grillen totdat deze een stabiele temperatuur heeft bereikt van 150 graden Celsius. Haal het vlees uit de koelkast en bestrooi met de Grandiosa BBQ rub voor rund.

Grandiosa-BBQ-rub-Beef

Maak ondertussen de kruidenpasta. Snijd de rode uit en hak de knoflook fijn. Stop deze in de blender samen met de chipotlepepers in adobosaus, kruidnagelpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, citroensap en rode wijnazijn. Hak alles door elkaar totdat er een mooie kruidenpasta overblijft.

Doe de kruidenpasta in een gietijzeren stoofpan. Leg het vlees erin en steek de laurierblaadjes ertussen. Giet vervolgens de kippenbouillon in de pan totdat het vlees helemaal onder staat. Waarschijnlijk heb je de hele liter bouillon niet nodig, maar de rest heb je straks misschien nog nodig, mocht vocht te snel inkoken. Doe de deksel op de pan.

Barbacoa indirect garen

Zet de stoofpan in de barbecue en laat ongeveer 5 uur stoven. Zie je dat het vlees droog kookt, dan kun je er nog een beetje bouillon bij gooien.

Barbacoa pullen

Na 5 uur in de barbecue zal het vlees snotgaar zijn. Haal de pan van de barbecue en pak twee vorken. Waarschijnlijk door alleen al met 1 vork te roeren valt het vlees al helemaal uit elkaar. Zo niet, dan kun je de tweede vork gebruiken om het vlees uit elkaar te “pullen”.

Nu is je Barbacoa klaar, eet smakelijk!

Deze stoof is heerlijk te combineren met bijvoorbeeld zoete aardappelpuree en een gegrilde maïskolf om het lekker Mexicaans te maken.

Mocht je nog wat over hebben, dan kun je het de dag erop prima warm maken in een klein laagje water en doe je de Barbacoa in een wrap met gebakken paprika en maïs.